Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Η παράστασις!

Εξαιρετική παράστασις! Σπάει ταμείο κάθε βράδυ. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας των πρωταγωνιστών. Εδώ που τα λέμε, Παραδεισιώτες και Παραδεισιώτισσες, οι πρωταγωνιστές έχουν έμφυτο το τάλαντο της υποκρισίας, της υποκριτικής ήθελα να πω! Πρωταγωνιστές ακτινοβολοεμβελούς κύρους. Τέτοια ομάδα ούτε ο Αλέξης Μινωτής δεν είχε ποτέ! Ούτε ο Φώσκολος! Βασικά είναι 5 οι πρωταγωνιστές, 2 Ελλαδίτες και 3 Κυπριόπουλα. Πλαισιούνται πάντως επαξίως από μια χορεία εκλεκτών υποκριτών, η οποία αποδίδει εμβριθώς τον σκηνικό της ρόλο. Γράφει επί σκηνής. Η παράστασις ανεβαίνει κάθε βράδυ, στις 08:15 περίπου και είναι ελεύθερη, τι λέω ελεύθερη, υποχρεωτική είναι για το «απλό» κοινό. Μα είναι δυνατόν να ανεβαίνει τέτοια παράσταση και εσείς να είστε αλλού. ΦΤΟΥ σας! Και πάλι ΦΤΟΥ σας! Ποιεί τα ήθη η παράστασις. Διαμορφώνει τη νόησή μας και μας φτιάχνει χαρακτήρα, σε αυτές τις δύσκολες μέρες του σύγχρονού μας βίου. Οξύνει τη σκέψη και καλλιεργεί το πνεύμα κριτικής σε καιρούς νιρβάνας και αποχαύνωσης. Δεν αστειεύομαι, Παραδεισιώτες και Παραδεισιώτισσες. Και ξέρετε ότι ο λόγος του ΑΓΙΟΥ είναι ευαγγέλιο! Ξέρετε εσείς… Κάθε βράδυ στις 08:15 λοιπόν όλοι στους δέκτες των τηλεοράσεων σας εμπρός! Τι και αν βλέπετε μόνο το κρατικό κανάλι, λίγο από συνήθεια, λίγο από «πατριωτισμό», όπως λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Άκουσον άκουσον, λέμε εμείς, αλλά δεν είναι εδώ το θέμα. Η παράστασις είναι διακαναλική. Δεν ξεχωρίζουν οι πρωταγωνιστές κανάλια και ιστορίες. Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Εγώ σας το λέω. Μη μου πείτε μετά ότι δε σας ενημέρωσα περί της παραστάσεως.

ΩΩΩΩ! Ξεχάστηκε ο έρμος! Το όνομα της παραστάσεως δε σας είπα. Καμιά εισήγηση; Δεν το μαντεύετε; Αν σας αποκαλύψω τους πρωταγωνιστές; Λοιπόν. Οι εξ Ελλάδος πρωταγωνιστές είναι ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης. Μπαίνει και ένας τρίτος, σφήνα, για να πάρει τη θέση του Γιωργάκη, αλλά το μέλλον που επιφυλάσσει η «λαϊκή βούλησις» είναι αβέβαιον. Τα παιδιά είναι ταλαντούχα. Βέβαια! Μεγάλο τάλαντο. Κάηκε ολόκληρη η Ελλάς και η προεκλογική εκστρατεία έγινε με όρους μικροπολιτικής. Με δομημένα ομόλογα, κόντρες για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που οι ίδιοι, αυτοί οι δυο και οι παρατάξεις τους δημιούργησαν και εξέθρεψαν και τακτικές πολιτικού αιφνιδιασμού, ο οποίος κατέληξε σε αυτό-αιφνιδιασμό. Η κήρυξη πρόωρων εκλογών τελικά επενέργησε καταλυτικά και για τη Ν.Δ. και για το ΠΑΣΟΚ: αμφότεροι συρρικνώθηκαν. Με την Ελλάδα να καίγεται και μη έχοντας κοπάσει ακόμα ο κονιαρτός της εθνικής συμφοράς, μη έχοντας καταλαγιάσει η εθνική οιμωγή, κάνανε εκλογές με όρους Κωστάκη και Γιωργάκη. Και μετεκλογικά ο Κωστάκης αυξάνει τον ΦΠΑ, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις και ο Γιωργάκης ετοιμάζεται ΠΑΛΙ να κάνει μια καινούργια αρχή. Όλο καινούργιες αρχές κάνει αυτό το παιδί. Από το 2004 έκανε 2004 νέες αρχές. Ε Λ Ε Ο Σ ! Καζάνι που βράζει η κοινοβουλευτική ομάς της Ν.Δ., τρώγλη που καταρρέει το ΠΑΣΟΚ. Θαυμάστε τους! Μη γελάς! Μη γελάς, Κυπριόπουλο! Έχει και η Κύπρος τα καμάρια της. Λεβέντες οι μητέρα, «καραλεβέντες» η «μικροκόρη». Εμείς έχουμε 3 εκλεκτά Κυπριόπουλα: Τάσσος, Δημήτρης και Ιωάννης. Ο Τάσσος προσπαθεί να πάρει το προβάδισμα στους διπλωματικούς χειρισμούς που στοχεύουν στη λύση του κυπριακού. Τώρα! 3 μήνες πριν τας προεδρικάς εκλογάς. Τόσο καιρό τι κάνατε, κύριε Τάσσο μας; Μετά το ΟΧΙ του λαού, το απόλυτο κενό. Τίποτα δεν εκινείτο. Η θέα όμως της καρέκλας έδωσε νέα ώθησιν στα πράματα. Ε ρε γλέντια… Ο Δημητράκης θυμήθηκε μετά από 4 ½ χρόνια συγκυβέρνησης με τον Τάσσο ότι διαφωνούν σε βασικά θέματα. Και τότε πως συγκυβερνήσατε τόσα χρόνια, σύντροφε; Με ποια ιδεολογική και αξιακή βάση και με ποιο κίνητρο, με ποιο σκοπό; Με σκοπό και στόχο την εξουσία; Την καρέκλα; Τα συμπεράσματα δικά σας, Παραδεισιώτες και Παραδεισιώτισσες. Ο δε Ιωάννης τάζει σε όλους τα πάντα. Μείωση στρατιωτικής θητείας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, κάθαρση του κρατικού μηχανισμού από τους γραφειοκρατικούς καρεκλοκένταυρους σε χρόνο ρεκόρ, σε χρόνο μιας 5ετίας, πάταξη της γραφειοκρατίας στο εξπρές, πάταξη της ποταπής έξεως του ρουσφετιού κλπ κλπ κλπ. Η πλειοδοσία στο ζενίθ. Θα τα υλοποιήσετε μετεκλογικά αυτά, κ. Ιωάννη μας; Πολύ αμφιβάλλω. Πλάθετε με τα προεκλογικά σας σενάρια ένα κόσμο ιδανικό και τέλειο και να μου επιτρέψετε να σας πω, εν τέλει ανεφάρμοστο.
Και η παράστασις αυτή απευθύνεται στους πολίτες. Οι 5 πρωταγωνιστές πιστοί στο ραντεβού τους, κάθε βράδυ από τη σκηνή των δελτίων ειδήσεων, αποδεικνύουν το ταλέντο τους, το της υποκριτικής. Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πολίτες της άμοιρης κυπριακής και ελληνικής μπανανίας και αυτοί παρακολουθούν χάσκοντας, με το στόμα ανοικτό, ως κεχηναία φερέφωνα, τη σοφία των μεγάλων ταγών. Και όταν καταλάβεις τι γίνεται είναι πια πολύ αργά. Όλες οι μεγάλες και ειλικρινείς συζητήσεις του Έλληνα γίνονται πάντοτε a posteriori. Όταν ο συναγερμός ηχήσει όλα έχουν τελειώσει ήδη για τον Έλληνα. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξει, να γλιτώσει απ’ το κακό. Αυτό έχει συντελεστεί. Πως το λέει ο Χάρυ Κλύν; «Με λόγια και λόγια και λόγια σε φέρανε τούμπα ξανά και ενώ σου την ‘καναν λαμόγια, πάλι τους πίστεψες μαλακά, πιο μαλακά, πάλι τους πίστεψες πιο μαλακά»! Έλληνες, παιδιά! Αθάνατοι, ξεβράκωτοι κι ωραίοι! Μόνο με τους Αλβανούς ξέρουμε να συγκρουόμαστε. Είμαστε «ανώτεροι» βλέπετε. Με τον κακό, στραβό και ανάποδο εαυτό μας, τον εύπιστο και αφελή όλα είναι εντάξει. Τελικά μαντέψατε τον τίτλο της παραστάσεως; Τον μαντέψατε; Όχι; «Βουλώστε το και ακούστε»! Όχι, παρεξηγήσατε. Δεν το λέω σε σας. Ο τίτλος της παραστάσεως των 5 είναι αυτός. Κάθε βράδυ η ίδια παράστασις. Ας όψεται και η AGB. Ας όψεται η βλακεία των Μέσω Μαζικής Μαλάκυνσης Εγκεφάλων. «Βουλώστε το και ακούστε»! Η παράστασις. Και θεατές όλοι εμείς! Το θέμα είναι ως πότε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: