Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Η παράστασις!

Εξαιρετική παράστασις! Σπάει ταμείο κάθε βράδυ. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας των πρωταγωνιστών. Εδώ που τα λέμε, Παραδεισιώτες και Παραδεισιώτισσες, οι πρωταγωνιστές έχουν έμφυτο το τάλαντο της υποκρισίας, της υποκριτικής ήθελα να πω! Πρωταγωνιστές ακτινοβολοεμβελούς κύρους. Τέτοια ομάδα ούτε ο Αλέξης Μινωτής δεν είχε ποτέ! Ούτε ο Φώσκολος! Οι πρωταγωνισταί 2. Πλαισιούνται πάντως επαξίως από μια χορεία εκλεκτών υποκριτών, η οποία αποδίδει εμβριθώς τον σκηνικό της ρόλο. Γράφει επί σκηνής. Η παράστασις ανεβαίνει κάθε βράδυ, στις 08:15 περίπου και είναι ελεύθερη, τι λέω ελεύθερη, υποχρεωτική είναι για το «απλό» κοινό. Μα είναι δυνατόν να ανεβαίνει τέτοια παράσταση και εσείς να είστε αλλού. ΦΤΟΥ σας! Και πάλι ΦΤΟΥ σας! Ποιεί τα ήθη η παράστασις. Διαμορφώνει τη νόησή μας και μας φτιάχνει χαρακτήρα, σε αυτές τις δύσκολες μέρες του σύγχρονού μας βίου. Οξύνει τη σκέψη και καλλιεργεί το πνεύμα κριτικής σε καιρούς νιρβάνας και αποχαύνωσης. Ξέρετε εσείς… Κάθε βράδυ στις 08:15 λοιπόν όλοι στους δέκτες των τηλεοράσεων σας εμπρός! Τι και αν βλέπετε μόνο το κρατικό κανάλι, λίγο από συνήθεια, λίγο από «πατριωτισμό», όπως λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Άκουσον άκουσον, λέμε εμείς, αλλά δεν είναι εδώ το θέμα. Η παράστασις είναι διακαναλική. Δεν ξεχωρίζουν οι πρωταγωνιστές κανάλια και ιστορίες. Όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο. Εγώ σας το λέω. Μη μου πείτε μετά ότι δε σας ενημέρωσα περί της παραστάσεως.

«Καραλεβέντες» του ντουνιά. Τάσσος και Δημήτρης. Ο Τάσσος προσπαθεί να πάρει το προβάδισμα στους διπλωματικούς χειρισμούς που στοχεύουν στη λύση του κυπριακού. Τώρα! Στο παρά πέντε των εκλογών. Τόσο καιρό τι κάνατε, κύριε Τάσσο μας; Μετά το ΟΧΙ του λαού, το απόλυτο κενό. Τίποτα δεν εκινείτο. Η θέα όμως της καρέκλας έδωσε νέα ώθησιν στα πράματα. Ε ρε γλέντια… Ο Δημητράκης θυμήθηκε μετά από 4 ½ χρόνια συγκυβέρνησης με τον Τάσσο ότι διαφωνούν σε βασικά θέματα. Και τότε πως συγκυβερνήσατε τόσα χρόνια, σύντροφε; Με ποια ιδεολογική και αξιακή βάση και με ποιο κίνητρο, με ποιο σκοπό; Με σκοπό και στόχο την εξουσία; Την καρέκλα; Τα συμπεράσματα δικά σας, Παραδεισιώτες και Παραδεισιώτισσες. Και η παράστασις αυτή απευθύνεται στους πολίτες. Οι πρωταγωνιστές πιστοί στο ραντεβού τους, κάθε βράδυ από τη σκηνή των δελτίων ειδήσεων, αποδεικνύουν το ταλέντο τους, το της υποκριτικής. Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους πολίτες της άμοιρης κυπριακής και ελληνικής μπανανίας και αυτοί παρακολουθούν χάσκοντας, με το στόμα ανοικτό, ως κεχηναία φερέφωνα, τη σοφία των μεγάλων ταγών. Και όταν καταλάβεις τι γίνεται είναι πια πολύ αργά. Όλες οι μεγάλες και ειλικρινείς συζητήσεις του Έλληνα γίνονται πάντοτε a posteriori. Όταν ο συναγερμός ηχήσει όλα έχουν τελειώσει ήδη για τον Έλληνα. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξει, να γλιτώσει απ’ το κακό. Αυτό έχει συντελεστεί. Πως το λέει ο Χάρυ Κλύν; «Με λόγια και λόγια και λόγια σε φέρανε τούμπα ξανά και ενώ σου την ‘καναν λαμόγια, πάλι τους πίστεψες μαλακά, πιο μαλακά, πάλι τους πίστεψες πιο μαλακά»!

Έλληνες, παιδιά! Αθάνατοι, ξεβράκωτοι κι ωραίοι! Μόνο με τους Αλβανούς ξέρουμε να συγκρουόμαστε. Είμαστε «ανώτεροι» βλέπετε. Με τον κακό, στραβό και ανάποδο εαυτό μας, τον εύπιστο και αφελή όλα είναι εντάξει. Τελικά μαντέψατε τον τίτλο της παραστάσεως; Τον μαντέψατε; Όχι; «Βουλώστε το και ακούστε»! Όχι, παρεξηγήσατε. Δεν το λέω σε σας. Ο τίτλος της παραστάσεως των 5 είναι αυτός. Κάθε βράδυ η ίδια παράστασις. Ας όψεται και η AGB. Ας όψεται η βλακεία των Μέσω Μαζικής Μαλάκυνσης Εγκεφάλων. «Βουλώστε το και ακούστε»! Η παράστασις. Και θεατές όλοι εμείς! Το θέμα είναι ως πότε…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές
Δηλώσεις Πούτιν και εσωτερικό σημείωμα του ΟΗΕ βάζουν «φωτιά» στη Λευκωσία

15/02/08 22:53

ΛευκωσίαΘύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις Πούτιν, για διγλωσσία στο ζήτημα του Κοσόβου από μέρους της ΕΕ, στην Κύπρο καθώς θεωρήθηκε ευθεία αναφορά στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα. Ο Τ.Παπαδόπουλος από την πλευρά του έθεσε θέμα ηθικής τάξης για τον τρόπο με τον οποίο κύκλοι διαστρέβλωσαν «με χαιρεκακία», τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι η απάντησή του είναι από τις ισχυρότερες θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Πούτιν για την πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό ως θέμα αρχής, διεθνούς δικαίου, διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών.

Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, έδωσε οδηγίες στον πρεσβευτή της Κύπρου στη Μόσχα να ζητήσει διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Πούτιν. «Η απάντηση που πήραμε, είναι ότι η δήλωση του Ρώσου προέδρου είναι τόσο καθαρή που δεν χρειάζεται ούτε επαναδιατύπωση ούτε καμία διευκρίνιση».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Πούτιν, ο υποψήφιος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι, κατόπιν διευκρίνισης την οποία έκανε με Ρώσους αξιωματούχους, η Ρωσική Ομοσπονδία θα παραμείνει συνεπής υποστηρικτής της υπόθεσης της Κύπρου, της επανένωσης της νήσου, της απαλλαγής από την κατοχή και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Η αντίδραση του Β.Πούτιν, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας , ήθελε να δώσει στους Ευρωπαίους το μήνυμα ότι το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο διεθνής νόμος, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους και για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία από τις δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου είναι ότι «άμεσα ή έμμεσα γίνεται πλήρης διασύνδεση της περίπτωσης του Κοσσυφοπεδίου με αυτή της Κύπρου».

Μια διασύνδεση, είπε, την οποία η δική μας πλευρά ούτε επιθυμεί, αφού θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ιδιότυπη περίπτωση, ούτε αποδέχεται.

Από την άλλη πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι σταθερή πολιτική του είναι η εξεύρεση λύσης στη «βάση δύο κρατών, δύο εθνών και της πολιτικής τους ισότητας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι το Κυπριακό και το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αξιολογούνται ξεχωριστά το καθένα με τις παραμέτρους του.

Ο κ. Ταλάτ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας, είπε πως όσα δήλωσε ο Β.Πούτιν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι αλήθεια και είναι κάτι που ισχύει όχι μόνο για αυτό το ζήτημα αλλά και για άλλα».

Εσωτερικό σημείωμα Ηνωμένων Εθνών

«Η οριστική τύχη του σχεδίου Ανάν συνδέεται με τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί στις 24 Φεβρουαρίου» φέρεται να εκτιμά ο ΟΗΕ σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα, αναφορικά με το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας πως «δεν μπορώ να επιβαιβεώσω ή να σχολιάσω εσωτερικά κείμενα».

Στο σημείωμα τονίζεται ότι το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούνται κόμματα με «ρεαλιστική γραμμή», τα οποία -όπως αναφέρεται- υποστηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ως το μοναδικό πλαίσιο για λύση του Κυπριακού. Σημειώνεται επίσης ότι τα δύο κόμματα, που διατηρούν καλές σχέσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχουν «πραγματική εικόνα» για την «κόκκινη γραμμή» των Τουρκοκυπρίων.

Αναφορικά με το ΔΗΚΟ, σημειώνεται ότι είναι «διεκδικητικό κόμμα» και αφήνεται να εννοηθεί ότι «προσπαθεί να δώσει μια άλλη έννοια στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, διαφορετική από αυτήν που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάν, ενώ ζητά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υποστηρίζεται δε, ότι η θέση για το ΔΗΚΟ ενισχύεται και από το γεγονός ότι συνεργάζεται με το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.

Επιπρόσθετα, σήμφωνα πάντα με το ίδιο σημείωμα το οποίο έφερε στη δομοσιότητα ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Ιγνατίου, εάν ο κ. Παπαδόπουλος προκριθεί στο β' γύρο, θα «πέσει» στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΑΚΕΛ με το ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έχει δώσει «καθαρές ενδείξεις» για συνεργασία με το ΑΚΕΛ, εάν αποκλειστεί ο κ. Κασουλίδης από το β' γύρο.

Σε περίπτωση αποκλεισμού του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ «δεν δίνει αντίστοιχα σημάδια, ότι δηλαδή θα κάνει την υπέρβαση». Αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί ότι, εάν δεν προχωρήσει στο β' γύρο, ο κ. Χριστόφιας θα υποστηρίξει το σημερινό πρόεδρο.

Εκτιμήσεις για του τρεις υποψηφίους

Επιπλέον, στο σημείωμα διατυπώνονται εκτιμήσεις για τους τρεις υποψηφίους, στην περίπτωση που κερδίσουν την Προεδρία: Με Τάσσο Παπαδόπουλο ξανά στην Προεδρία «θα ισχυροποιηθεί η θέση του με πιθανότητες σκλήρυνσης.

» Θα επιμένει στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη διαμόρφωση νέας βάσης διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε λύση, αλλιώς θα ρίξει την ευθύνη στην άλλη πλευρά σε ένα ενδεχόμενο 'blame game'. Θα αξιοποιήσει το Κυπριακό για να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Εάν εκλεγεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να αναδείξει τη σχέση του κόμματός του με τους Τουρκοκύπριους. «Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, «το ΑΚΕΛ αποδέχεται μια βελτιωμένη έκδοση του Σχεδίου Ανάν.

Σε περίπτωση εκλογής του Ιωάννη Κασουλίδη, στο σημείωμα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα αλλάξει η διάθεση στο Κυπριακό, επειδή γνωρίζει και έχει καλές σχέσεις με τον Ταλάτ και τους Τουρκοκύπριους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προστίθεται στο σημείωμα, «το Σχέδιο Ανάν θα είναι μια ισχυρή βάση για τη λύση».



Διαβαζε μαλάκα να ξεστραβωθείς...
Που ζεις στον κόσμο σου...

ΑΓΙΟΣ είπε...

Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, ο φανατισμός και οι ιδεολογικίστικες αγκυλώσεις όψιμων πατριωτών μου τη δίνουν. Ο λαός αποφάσισε. Ενωμένοι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα.