Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Δώστε βήμα στους νέους…

Η συντριπτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, περνά ένα φοβερό, για τον καθεστωτισμό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, μήνυμα. Μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, φρονώ, ότι ο αυστηρός δικομματισμός έχει εισέλθει – ίσως και ανεπιστρεπτί – σε μια φάση οξείας αμφισβήτησης. Μετά τις πρόωρες εκλογές του 2007 άρχισε σταδιακά να αλλάζει η κοινωνική και πολιτική γεωγραφία της Ελλάδας: οι δυνάμεις της Αριστεράς ανεβαίνουν όσο αφορά στα εκλογικά τους ποσοστά και ταυτόχρονα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση χάνουν τις δυνάμεις τους. Η νίκη Τσίπρα έρχεται, κατά τη δική μου άποψη, να ενισχύσει αυτό το μετεκλογικό σκηνικό. Φέρνει μια δυναμική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο οποίος έχει τη μοναδική ιστορική ευκαιρία να εμβολίσει τους ψηφοφόρους του αδρανούς και ιδεολογικά εκφυλιζόμενου ΠΑΣΟΚ. Η νίκη Τσίπρα όμως στέλνει και ένα μήνυμα στους καρεκλοκένταυρους των κομμάτων. Δώστε βήμα, λόγο και φωνή στους νέους ανθρώπους. Η ανοχή στη δικτατορία του γήρατος – όχι του γήρατος της μορφής, αλλά των ιδεών – έχει τελειώσει. Οι νέοι απαιτούν να έχουν συμμετοχή στα κοινά. Δεν θέλουν να είναι στον πάγκο. Θέλουν να είναι μέσα, στο παιχνίδι, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Βαρεθήκαμε πια τους Καραμανλήδες και τους Παπανδρέου. Δεν είναι κληρονομικό φέουδο η δημοκρατία και τα αξιώματά της, για να διαμοιράζονται μεταξύ κληρονόμων ευγενών οικογενειών.

Αυτό το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού. Και στην Κύπρο επίσης. Οι νέοι είναι λιγάκι ανώριμοι στη χώρα μου, την Κύπρο. Είναι τα παιδιά με τις γκόμενες, τις μερσεντές και τη μάμα τζαι τον παπά. Είναι καιρός, επιτέλους, να ξυπνήσουμε και να απαιτήσουμε τον δέοντα σεβασμό. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει κατορθωτή αυτή η αναγέννηση. Δεν είμαστε όλοι μας ναρκωμένοι. Στα πανεπιστήμια, στις αλάνες, στους τόπους βιοπάλης υπάρχουν και κάτι ακονισμένα μυαλά… Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι ακονισμένα και οξυδερκή μυαλά υπάρχουν εκεί που δεν το περιμένεις… Είναι η ώρα να ξυπνήσουμε και εμείς και να απαιτήσουμε το δίκιο μας, να χτίσουμε ένα κόσμο καλύτερο. Για να μη μας κοροϊδεύουνε κάποιοι πολιτικάντηδες της δεκάρας και κάποιοι τάχατες σοφοί, που όμως χρωστάνε γραμμάτια στα κρυφά τους αφεντικά. Ας πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας… Ας αποδείξουμε ότι δεν τρώμε κουτόχορτο…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το 1974 το η παραταξη προδωσε τη μιση κύπρο.θελησε να δώσει την αλλη μισή τ 2004.για να μη χρειαστειται αλλα 30 χρονια ψηφίστε κασουλιδη!

ΑΓΙΟΣ είπε...

Η κάλπη ανέδειξε νικητή. Ο λαός αποφάσισε. Σεβαστή η ετυμηγορία του κυπριακού λαού. Μαζί, ενωμένοι προχωρούμε.