Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Σπουδαία τα λάχανα…

Τις προηγούμενες μέρες παρακολουθήσαμε την επίσκεψη του τέως καγκελαρίου της Γερμανίας του κ. Σρέντερ στα κατεχόμενα. Μια εξέλιξη δυσάρεστη και αρνητική, όσο αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Σρέντερ πρέπει να αναλογιστεί τις πράξεις του: αναγνωρίζει ένα παράνομο έκτρωμα, το οποίο αυτοαποκαλείται «κράτος». Αναγνωρίζει και δικαιώνει με τη στάση, τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του, την παράνομη εισβολή και κατοχή από τις τουρκικές δυνάμεις μέρους από την επικράτεια μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. Θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης κ. Βασίλη Πάλμα, ότι το δίκαιο και οι αρχές θυσιάζονται στον βωμό του οικονομικού κέρδους. Απαράδεκτη είναι λοιπόν η στάση του τέως Γερμανού καγκελαρίου και ως τέτοια πρέπει να προβληθεί στο εξωτερικό, ώστε και ο κ. Σρέντερ να τεθεί προ των ευθυνών του και η γερμανική κυβέρνηση – στην οποία μετέχει και το σοσιαλιστικό κόμμα, το κόμμα του κ. Σρέντερ – να δώσει διευκρινίσεις. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση αν οι ενέργειες του τέως καγκελαρίου δεσμεύουν την εξωτερική της πολιτική καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αδιαφορούν για αυτές τις εξελίξεις και να τις υποβιβάζουν στο επίπεδο ενός απλού, διπλωματικού επεισοδίου ρουτίνας. Να θυμίσω ότι ο κ. Σρέντερ δεν είναι μόνο ένας κορυφαίος, στην χώρα του και στην Ευρώπη, πολιτικός άνδρας, αλλά και ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας. Φράσεις, λοιπόν, του τύπου «σπουδαία τα λάχανα» ποτέ δεν πίστευα, προσωπικά, ότι θα τις άκουγα από το στόμα ενός υπεύθυνου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, ο κ. Παπαδόπουλος μας ξάφνιασε – και εμένα προσωπικά – για άλλη μια φορά δυσάρεστα. Δεν μπορεί ο τόπος σου να δέχεται τους κολάφους, τα χαστούκια της διεθνούς κοινότητας, αλλά και μεμονωμένων ισχυρών προσωπικοτήτων, στόχος των οποίων είναι η αναβάθμιση – ίσως και αναγνώριση – του ψευδοκράτους, και εσύ να απαντάς με εκφράσεις του καφενείου. Εκφράσεις που το μόνο που αποδεικνύουν είναι τον εφησυχασμό, στον οποίο έχει βουλιάξει η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, όσο αφορά στο κυπριακό. Είναι λάθος να επιρρίπτεις τις ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου σου ή να ζητάς με φτηνούς αντιπερισπασμούς, οι οποίοι ανακαλούν δυσάρεστα γεγονότα του χτες, να επιρρίψεις ευθύνες στους πολιτικούς σου αντιπάλους. Είναι λάθος, ενώ είσαι κυβέρνηση και έχεις την ευθύνη για τη διασφάλιση του μέλλοντος του τόπου σου, να κοιτάς στο παρελθόν και να μένεις προσκολλημένος στο χτες. Είναι λάθος. Και αυτό το λάθος το πληρώνει ο τόπος σου. Αξίζει, αλήθεια, προκειμένου εσύ να κερδίσεις θέσεις και αξιώματα, να θυσιάζεις το καλό του τόπου σου; Αξίζει;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δαμε τζείνοι που υποστηρίζεις (με πρωτοστάτες χασικο και αναστασιαδη) βαζουν πανω απ ολα το προσωπικο οικονομικο τους συμφερον και εσυ μας μιλας για τον πρωην καγκελαριο??? απο τη στιγμη που δεν ειναι στο ανωτατο αξιωμα, εκπροσωπει τον εαυτο του και το πολυ πολυ μια ταση μεσα στο κομμα του. ποιος λαμβανει υποψην τι κανει ο πρωην μητσοτακης ή ο πρωην κληριδης?

ΑΓΙΟΣ είπε...

Κατ' αρχάς πρέπει να σου ξεκαθαρίσω, αγαπητέ/ή φίλε/η, ότι δεν υποστηρίζω κανένα χωρίς να σκεφτώ πρώτα αν συμφωνώ ή όχι. Στηρίζω και ανήκω σε ένα ευρύ ιδεολογικό χώρο, σε μια παράταξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι άκριτα όλες τις αποφάσεις της. Έχω, και πιστεύω ότι αυτό είναι φανερό και μέσα απο αυτόν τον ιστοχώρο, κριτική σκέψη και πολλές φορές, με αρθρογραφία στον τύπο, διαφοροποιήθηκα από τη γραμμή της παράταξής μου (βλ. σχέδιο Ανάν). Δεν ασχολούμαι με τον κ. Χάσικο. Όσο όμως αφορά στον Αναστασιάδη να σου πω ότι κάνεις μεγάλο λάθος, αν αυτό που είπες το έχεις συμπεράνει από τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη στο δημοψήφισμα. Και σε προκαλώ να εξηγήσεις ό,τι έχεις πει.

Έπειτα, ό Σρέντερ δεν είναι απλώς ένας τέως καγκελάριος. Είναι ένας γνωστός πολιτικός παράγοντας της Ευρώπης και ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας της Γερμανίας και όχι μόνο. Είναι μια προσωπικότητα πανευρωπαϊκού κύρους και η επίσκεψή του, έπρεπε να είχε τουλάχιστον προβληματίσει. Όχι να απαντά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τέτοιου είδους εκφράσεις. Ας σκεφτεί τουλάχιστον ότι είναι ο αρχηγός ενός κράτου και πρέπει να είναι προσεκτικός έστω στις δημόσιες τοποθετήσεις του.