Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Τζάμπα Μάγκες

Αυτές τις μέρες επιβεβαίωσα κάτι που υποπτευόμουν και υπολόγιζα από καιρό: το ΑΚΕΛ με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα είναι ένα κόμμα υποκριτικό. Ο πολιτικός του λόγος είναι ένα κράμα λαϊκισμού και υποκρισίας. Ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ απαρτίζεται από τζάμπα μάγκες! Ιδού λοιπόν, τα τεκμήρια. Τόσα χρόνια συνηθίσαμε να βλέπουμε το ΑΚΕΛ να υπερασπίζεται – όπως διατυμπάνιζε με στόμφο – τους μικρομεσαίους, τους προλετάριους, τους απόκληρους της ζωής. Μα ποιος, κυρίες και κύριοι; Ένας κομματικός μηχανισμός που αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία του από μεγαλοεπιχειρηματίες; Να σας θυμίσω ότι το ΑΚΕΛ αντιτάχθηκε στις μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης να περάσει το αντιλαϊκό πακέτο οικονομικής σύγκλησης, το οποίο προνοούσε μεταξύ άλλων και αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης με σύγχρονη μείωση των συντάξεων, «για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα» του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Σωστή ήταν η στάση που τήρησε τότε το ΑΚΕΛ, αλλά δεν παύει από το να αποδεικνύει και την υποκρισία του. Πρώτιστα, γιατί το ΑΚΕΛ μετείχε στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου και οι υπουργοί του συνυπέγραψαν τις πρόνοιες του περιβόητου πακέτου οικονομικής σύγκλησης. Μα η πιο κραυγαλέα απόδειξη του υποκριτικού πολιτικού λόγου του ΑΚΕΛ είναι ότι σήμερα, ως αυτόνομη πια κυβέρνηση, έχει αποδεχτεί την ανάγκη «διασφάλισης της βιωσιμότητας» του ταμείου Κ.Α. και κατέθεσε ως προς τούτο μέτρα, τα οποία κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου.

Αυτό όμως που αποδεικνύει ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου έχουν μαζευτεί πολλοί τζάμπα μάγκες, είναι η στάση που τηρεί το ΑΚΕΛ απέναντι στο μείζον θέμα της κύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας και ηγέτης του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη συνθήκη της Λισαβόνας, η κύρωση της οποίας είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για τη πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα της Ε.Ε. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει στο κοινοβούλιο τη συνθήκη αυτή. Και ρωτάνε οι πολίτες: ποιος βρίσκεται εκτός γραμμής; Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ή η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ; Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Επειδή ξέρει το ΑΚΕΛ ότι η συνθήκη θα υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνεπώς η έγκρισή της θα επαληθεύσει τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Χριστόφια, παίζει το παιχνίδι του: καταψηφίζει τη συνθήκη, για να μην φανερωθεί ότι άλλα υποστήριζε το ΑΚΕΛ χρόνια τώρα για την Ε.Ε και άλλα κάνει τώρα που ανήλθε στην εξουσία. Ευρω-φοβική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση του ΑΚΕΛ, αλλά ταυτόχρονα και ψηφοθηρική, αφού οι λόγοι που ώθησαν την Κεντρική Επιτροπή να καταψηφίσει τη συνθήκη είναι απλώς και μόνο η διατήρηση της συνοχής της κομματικής βάσης.

Πάνω από όλα το συμφέρον του κόμματος και ύστερα του τόπου! Αυτό δεν έκαναν και το 2004 στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν; Εν μια νυκτί άλλαξε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ γιατί περικαλώ; Μα είναι απλό: για να κατασιγάσουν οι αντιδράσεις στη κομματική βάση. Θα μου πείτε ότι όλα τα κόμματα έτσι κάνουν. Όχι, δεν κάνουν όλοι έτσι. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί του, θα του αναγνωρίζει το πολιτικό θάρρος να θυσιάσει την πολιτική του εικόνα και να υπερασπίσει κάτι που πίστευε ότι θα ήταν επωφελές για τον τόπο, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος αυτής της απόφασής του. Υπάρχουν ακόμα τέτοιοι πολιτικοί. Στο θέμα μας: το ΑΚΕΛ πάσχει από έλλειψη ιδεολογικού στίγματος. Τι είδους κόμμα είναι; Κομμουνιστικό; Δεν νομίζω. Κομμουνιστικό είναι το ΚΚΕ, όχι το ΑΚΕΛ. Σοσιαλιστικό λέει πώς δεν είναι πάντως. Άρα, τι είναι; Οφείλει να δώσει μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αν μη τι άλλο έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στα μέλη και τους οπαδούς του να το πράξει.

4 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

@ Άγιε μου,
την ευχή σου!

Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία των όσων γράφεις (για την απόφαση του ΑΚΕΛ να πει ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισσαβόνας και τη στάση του Προέδρου - τους προβληματισμούς μου θα τους εκθεσω σε ξεχωριστό post που θα αναρτήσω στο blog μου), αλλά με μια επί μέρους τοποθέτηση σου στο κείμενο σου:

Γράφεις τζιαι λαλείς: “…Τόσα χρόνια συνηθίσαμε να βλέπουμε το ΑΚΕΛ να υπερασπίζεται – όπως διατυμπάνιζε με στόμφο – τους μικρομεσαίους, τους προλετάριους, τους απόκληρους της ζωής. Μα ποιος, κυρίες και κύριοι; Ένας κομματικός μηχανισμός που αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία του από μεγαλοεπιχειρηματίες;”

Ερωτήματα:

1. Τόσα χρόνια όντως “… βλέπουμε το ΑΚΕΛ να υπερασπίζεται … τους μικρομεσαίους, τους προλετάριους, τους απόκληρους της ζωής …” ή απλώς το “… διατυμπάνιζε με στόμφο ...”;

2. Ποιοι είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που αποτελούν το κομματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ (έμμισθο και μη).

Anef_Oriwn
Παρασκευή 27/06/2008 – 7:25 μ.μ.

ΑΓΙΟΣ είπε...

Agapite moy ANef,

Tha ithela poly na diavaso tis skepseis sou anaforika me tin ypokritiki kai laikistiki stasi tou AKEL oso afora stin synthiki tis Lisavonas.

1) To eidame na yperapsizetai toys paries tis koinonias me ton diko toy tropo. Nai, ego xeirokrotisa tis kata kairoys apofaseis toy AKEL na min idiotikopoiithei o dimosios tomeas. Ayto itan praktikes thseis. I theoria kai o stomfos itan otan epi diakybernisis Papadopoulou yposthrize to AKEL oti enisxyotan to laiko eisodima kai ston proeklogiko yposthrize to antitheto. Tin asynepeia stiliteyo ego.

2) Nikos Katsouridis sou leei kati?
o proin Ypoyrgos Sygkoinonion k. Kazamias?

Anef_Oriwn είπε...

@ Άγιε μου,
την ευχή Σας!

1. Σκέψεις και τοποθέτησης μου για τη Συνθήκη της Λυσσα-βόνας υπάρχουν σε νέο post που ανάρτησα στο blog μου.

2. Κατσουρίδης και Καζαμίας δεν μου λενε τίποτις για το ζήτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών εντός του ΑΚΕΛ. Άλλα είν’ εκείνα που απασχολούν εμένα (όπως πόσο μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική του ΑΚΕΛ μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες που κινούνται στο χώρο και που μπορεί να προέρχονται και από τις τάξεις της Αριστεράς) αλλά γι’ αυτό ίσως τα πούμε κάποια άλλη φορά.

3. Γιατί δεν γράφεις στα ελληνικά (αντί σε greeklish);

Anef_Oriwn
Σάββατο 28/06/2008 – 2:38 μ.μ.

ΑΓΙΟΣ είπε...

Πάντα γράφω στην ελληνική. Έκανα μια μικρή εξαίρεση χτες, γιατί ο υπολογιστής που είχαν μπροστά μου ήταν της διαλύσεως!