Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Ν.Δ. – Κυβέρνηση ΛΤΔ

Παρακολουθώντας κανείς το σκηνικό, όπως αυτό διανοίγεται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσε να διατυπώσει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Μιας κυβέρνησης, η οποία βαδίζει σταθερά στην τελική της πτώχευση, χωρίς να μπορεί να διασφαλίσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των ευρύτερων λαϊκών μαζών, που την στήριξαν για δυο συνεχόμενες θητείες. Τα προβλήματα της κυβερνώσας παράταξης είναι πάρα πολλά και αν αρχίσει κανείς να τα απαριθμεί, θα χρειαστεί σελίδες επί σελίδων για να τα καταγράψει.
Η ΝΔ αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά και δομικά – οργανωτικά προβλήματα. Και λέγοντας ΝΔ δεν εννοώ την κυβέρνηση, εννοώ το κόμμα. Με τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος, το κόμμα μοιάζει με ερημωμένο τοπίο. Όλοι ψάχνουν για μια θέση, μια θεσούλα στην κυβέρνηση. Και έτσι ο κομματικός μηχανισμός αδρανοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχασε τη δυνατότητά του να κινητοποιεί την εκλογική βάση της ΝΔ. Αν συναρμοστεί αυτό με την ανικανότητα των πλείστων υπουργών να επιλύσουν τα προβλήματα των πολιτών, καθώς και με το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετέχοντες στο κυβερνητικό σχήμα έχουν κλειστές τις πόρτες και τα αυτιά τους στα αιτήματα των βουλευτών της ΝΔ, δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση.
Η οικονομία είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» της ΝΔ. Η κυβέρνηση μετά από τόσες προσπάθειες δεν κατάφερε να νοικοκυρέψει την οικονομία και αυτό εξοργίζει τους πολίτες. Το εισόδημά τους – στην καλύτερη περίπτωση – μένει το ίδιο, τη στιγμή που οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Και το οικονομικό επιτελείο, ήτοι ο σεβαστός κατά τα άλλα καθηγητής Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης, δεν έχει λύσεις να προτείνει.
Σκανδάλων το ανάγνωσμα. Η υπόθεση Κουκοδήμου – Κλαδά μπορεί να μπήκε κάτω από το χαλί και τα παρεπόμενα της υπόθεσης Ζαχόπουλου να αποκρύφτηκαν. Όμως η εμπλοκή ενός υπουργού στο σκάνδαλο της Siemens και η καρατόμηση του κ. Ζορμπά από την αρχηγική θέση του ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος δεν τιμούν την κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ ανήλθε στην εξουσία με το σύνθημα της πάταξης της αναξιοκρατίας. Όταν η διαφθορά βρίσκεται μέσα στο σπίτι σου και εσύ απλώς κάνεις ότι δεν τη βλέπεις, τότε είναι σαν να γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια τις προεκλογικές υποσχέσεις σου προς τον ελληνικό λαό.
Οι αντάρτες και ο Πρωθυπουργός. Είναι πολύ καλά γνωστό σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην ΝΔ, ότι το κόμμα αυτό μπορεί να παρουσιάζει ενίοτε την εικόνα μια ενωμένης και αρραγούς παράταξης, στην ουσία όμως αποτελείται από «βαρονίες», οι οποίες βρίσκονται σε μια συνεχή διελκυστίνδα εξουσίας μέσα στην κομματική βάση. Οι ισορροπίες είναι λεπτές μέσα στην ΝΔ. Η κοινοβουλευτική της ομάδα, κυρίως μετά την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε, μοιάζει να είναι καζάνι που βράζει. Οι «γαλάζιοι» αντάρτες είναι γεγονός: ο Πέτρος Τατούλης δοκιμάζει καθημερινά τη συνοχή της κυβερνώσας παράταξης. Η στάση του είναι υποκριτική: ξαφνικά και επειδή δεν συμπεριελήφθη μέσα στο κυβερνητικό σχήμα διαπίστωσε ότι τίποτα σε αυτό τον τόπο δεν πάει καλά. Ξαφνικά είδε το φως το αληθινό. Και αυτό το ονομάζει συνείδηση. Με όλον τον σεβασμό, κύριε Τατούλη, αλλά αυτό είναι «σκατά συνείδηση». Ως πότε τα στελέχη θα «εκβιάζουν» τον Πρωθυπουργό για μια θέση στην κυβέρνηση; Και δεν είναι μόνο ο Πέτρος Τατούλης. Είναι και άλλοι πολλοί οι δυσαρεστημένοι μέσα στη ΝΔ. Αναμένεται κτύπημα Πολύδωρα και Γιαννόπουλου, Μανώλη και Χαρακόπουλου. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Μπροστά σε όλα αυτά ο Πρωθυπουργός είναι βασικός αμέτοχος. Που είναι αλήθεια ο κ. Καραμανλής; Δέσμιος των κομματικών ισορροπιών, περιδεής από την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θορυβημένος από την ανικανότητα υπουργών της κυβέρνησής του να λύσουν τα προβλήματα, ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στην κρυψώνα του Μαξίμου, φοβισμένος και ανίκανος να πάρει σοβαρές αποφάσεις. Αυτόν τον πρωθυπουργό τίμησε με τη ψήφο του ο ελληνικός λαός;

Δεν υπάρχουν σχόλια: