Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

«Ataka» man!

Εδώ και αρκετό καιρό παρακολουθώ τον Αλέκο Αλαβάνο και τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και έχω σχηματίσει την πιο αλγεινή εικόνα. Ο κ. Αλαβάνος και ο Συνασπισμός δεν έχουν μέχρι τώρα αρθρώσει υπεύθυνο αντιπολιτευτικό λόγο: στηλιτεύουν μεν τις δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής επί παντός επιστητού, αλλά αρκούνται μόνο σε γενικόλογες τοποθετήσεις, σε μια ακατάσχετη «ατακολογία», η οποία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά εξαντλείται σε προσωπικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών. Ο κ. Αλαβάνος εισήγαγε ένα νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς: ο πολιτικός λόγος δεν πρέπει να στηρίζεται στο επιχείρημα, δεν πρέπει να δίνει απαντήσεις επί της ουσίας, αλλά – για τον κ. Αλαβάνο – ο πολιτικός λόγος πρέπει να εξαντλείται σε «ατάκες». Ο κ. Αλαβάνος προκρίνει την επικοινωνιακή εικόνα αντί της ουσίας της πολιτικής. Ακόμα και από το βήμα της βουλής πέφτουν βροχή οι ατάκες από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού: «Γερμανός υπουργός οικονομικών και για τα λιμάνια υπουργός από το Dubai»! Είναι αυτός υπεύθυνος αντιπολιτευτικός λόγος; Να με συγχωρεί η χάρη σας, κύριε Αλαβάνε, αλλά αυτός δεν είναι καν πολιτικός λόγος, πόσο μάλλον υπεύθυνος. Απλώς, ο κ. Αλαβάνος, ξέρει ότι όταν γίνονται συζητήσεις στο επίπεδο αρχηγών κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο η προσοχή των ΜΜΕ είναι επικεντρωμένη σε αυτές. Και αναζητά ευφάνταστους τρόπους, για να τραβήξει την προσοχή της κάμερας. Κτίζει προφίλ ο κ. Αλαβάνος. Τι το θέλει; Έχω μια μικρή υποψία: εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Αλαβάνος φιγουράρει ως σκιώδης υπουργός Εσωτερικών μιας κρυφής, ανομολόγητης έλξης ΠΑΣΟΚ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και αυτός και ο Αλέξης Τσίπρας «ποντάρουν» σε αυτό το ανομολόγητο εκλογικό πάθος των δυο αυτών κομματικών μηχανισμών. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γίνεται ένα άλλο ΠΑΣΟΚ! Ακούσατε εσείς κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό επιχείρημα από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Όχι! Μονίμως και τα δυο κόμματα εξαπολύουν υβριστικούς προσωπικούς αφορισμούς προς τα κυβερνητικά στελέχη χωρίς να προτείνουν εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΤΕΛΙΚΑ!!!

Sorry κιόλας, κ. Παπανδρέου και κ. Αλαβάνε, αλλά δεν είναι όλα τα κόμματα σαν και τα δικά σας. Η Αλέκα Παπαρήγα ηγείται ενός αριστερού κόμματος, δίνει τη μάχη του πολίτη στο πεζοδρόμιο και όχι στα πλούσια σαλόνια με τα λεφτά του μπαμπά, κ. Αλαβάνε, και αρθρώνει υπεύθυνο πολιτικό λόγο ουσίας. Ούτε βρίζει η κ. Παπαρήγα, ούτε αρκείται σε ατάκες και αφορισμούς. By the way, πιστέψαμε ότι η άνοδος στην ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. του κ. Αλέξη Τσίπρα θα έφερνε αέρα ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Με λύπη όμως διαπιστώνω ότι ο κ. Τσίπρας είναι και αυτός τελικά ένας «Ataka» man! Ας μας πει τι μοντέλο διοίκησης του ΟΤΕ προτείνει. Συγκεκριμένες προτάσεις, όχι αοριστολογίες, όχι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Γιατί η δημοκρατία και ο πολιτικός πολιτισμός επιδιώκει τον αυστηρό, κριτικό και δηκτικό λόγο της αντιπολίτευσης, όχι όμως ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις. Ο βίος του κ. Αλογοσκούφη είναι γνωστός, κ. Αλαβάνε. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με τις ενέργειες του και τις πολιτικές πρακτικές, τις οποίες ακολουθεί, αλλά δεν αμφισβητεί ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης ως καθηγητής οικονομικών δούλεψε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγγλικών πανεπιστημίων και διέπρεψε στον ακαδημαϊκό χώρο. Άλλο είναι η κριτική στις πολιτικές του επιλογές ως υπουργός Οικονομικών και άλλο είναι τα προσωπικά χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Γιατί μπορεί κανείς να διερωτηθεί: ο κ. «Ataka» man ποιος είναι και τι έχει κάνει στην ζωή του; Είναι αυτοδημιούργητος ή μήπως στηρίχτηκε στα δεκανίκια άλλων; Όποιος κρίνει πρέπει και να κρίνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: