Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Όι, Όι, Κώστα μου...

Ολική ανατροπή των δεδομένων, σ' ό,τι αφορά το ελληνικό κομματικό σκηνικό δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις. Η μία, μάλιστα, δείχνει ότι μέσα σε μία βδομάδα επήλθε εντυπωσιακή μεταβολή στην πρόθεση ψήφου, καθώς το ΠΑΣΟΚ περνάει στην πρώτη θέση, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου (28,3%) και μάλιστα με τη σημαντική διαφορά του 2,2%, όπως έδειξε η έρευνα της εταιρείας «Metron Analysis» για τον «Αντέννα». Πριν από μία εβδομάδα δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας έδινε προβάδισμα 0,3% στη Ν.Δ. και πριν από 15 ημέρες το προβάδισμα αυτό ήταν 2,2%. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26,6% έναντι 27,9% και 28,3% αντίστοιχα. Τα άλλα κόμματα δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές στα ποσοστά τους, τα οποία σήμερα είναι τα εξής: ΚΚΕ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, ΛΑΟΣ 4,6% και Οικολόγοι Πράσινοι 2,2%. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (78,7% έναντι 69,7% της Ν.Δ.), το οποίο καταφέρνει σχεδόν να μηδενίζει τις διαρροές του προς τη Ν.Δ. και να περιορίζει τις διαρροές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,2%. Αντίθετα, η Ν.Δ. έχει απώλειες 7,8% προς το ΠΑΣΟΚ.

Μεταβολή παρατηρείται και στο δείκτη της παράστασης νίκης. Η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται με 49,1%, σημαντικά μειωμένο, όμως, από το 60,5% της προηγούμενης δημοσκόπησης. Αντίθετα, το 33% πιστεύει ότι θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, έναντι 23,9% που το πίστευε πριν από μια βδομάδα.

Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε πόντους από την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, καθώς η πλειοψηφία κρίνει θετικά όσα είπε εκεί. Το 48,2% του συνόλου των ψηφοφόρων (και το 28,2% της Ν.Δ.) κρίνουν θετικά όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το 57% του συνόλου (και το 41% της Ν.Δ.) κρίνουν θετικά και τα μέτρα για την οικονομία που εξήγγειλε. Όμως, το 52% του συνόλου των ίδιων ψηφοφόρων δηλώνει ότι οι εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πειστικές και ρεαλιστικές (το 37,2% δηλώνει το αντίθετο).

Το 35,2% δεν εμπιστεύεται κανέναν!

Κέρδη αποκομίζει το ΠΑΣΟΚ και σε άλλα ποιοτικά στοιχεία. Στη δημοσκόπηση της «Metron» το 35% δηλώνει ότι για την οικονομία εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Παπανδρέου έναντι 30% τον κ. Καραμανλή. Στη δημοσκόπηση της GPO προηγείται ελαφρώς ο κ. Καραμανλής (35,1% έναντι 34,2%). Σημαντική ανατροπή εμφανίζεται στο πεδίο τής αντιμετώπισης της διαφθοράς, δείχνοντας ότι ο κ. Καραμανλής μάλλον έχει απολέσει το «ηθικό πλεονέκτημα». Σ' αυτόν τον τομέα το 32,2% λέει ότι εμπιστεύεται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου και το 28,4% τη Ν.Δ. με τον κ. Καραμανλή. Ομως, το 35,2% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν.

(Η ανάρτηση αυτή ελήφθη από την κυπριακή εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ")

Δεν υπάρχουν σχόλια: