Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η πλήρης ανικανότητα... ΟΥΣΤ

Ακυβέρνητο καράβι είναι πλέον η χώρα καθώς η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πλήρη παραλυσία και αδυνατεί να κάνει έστω και τα στοιχειώδη για να αντιμετωπίσει την έκρηξη της κοινωνικής οργής που προκάλεσε ο αδικαιολόγητος φόνος του δεκαπεντάχρονου μαθητή.

Η κοινωνική έκρηξη προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά εξέγερσης που επιδεινώνεται από την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και αναδεικνύει το έλλειμα ηγεσίας της χώρας. Η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις έχουν παραδοθεί στο έλεος των ταραξιών. Κτήρια και περιουσίες έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός με την Ελληνική Αστυνομία να παραμένει απλώς θεατής. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αρνείται να αποδώσει ευθύνες στην πολιτική και την φυσική ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως τόσο για τον θάνατο του δεκαπεντάχρονου όσο και γιατί δεν απέτρεψαν τα εκτεταμένα επεισόδια. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για να εκτονώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, να αποκαταστήσει την κοινωνική γαλήνη και να προστατεύσει τις περιουσίες των πολιτών. Η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία της Αστυνομίας ενεργούν υπό το βάρος της ενοχής για τον θάνατο του δεκαπεντάχρονου. Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τα εκτεταμένα επεισόδια για να αποστρέψει την προσοχή των πολιτών από τις δικές της ευθύνες.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται στον συνήθη «επικοινωνισμό του» και ανακοινώνει κινήσεις του κ. Καραμανλή χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Καραμανλής συγκάλεσε εκτάκτως την κυβερνητική επιτροπή. Νωρίτερα είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο καθώς και με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για να προλάβουν την μαθητική εξέγερση που ακόμη είναι στο ξεκίνημά της. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι αύριο θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και ακολούθως θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι κινήσεις αυτές πυροδότησαν κάθε είδους σενάρια για τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής έκανε δήλωση που διανεμήθηκε στα κανάλια με την οποία εξέφραζε την θλίψη του για τον θάνατο του δεκαπεντάχρονου. Παράλληλα άφηνε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα σκληρύνει την στάση της και καλούσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ωστόσο αν και η δήλωση έγινε το μεσημέρι η Ελληνική Αστυνομία δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει τα εκτεταμένα επεισόδια που συνεχίστηκαν για τρίτο εικοσιτετράωρο. Ήταν εμφανές ότι η ΕΛΑΣ δεν ανέπτυξε επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των εκτεταμένων επεισοδίων και καταστροφών στην Αθήνα κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, κάτι που δεν διέψευσε στην αίθουσα τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βαγγέλης Αντώναρος. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η Αστυνομία έχει αφήσει τις περιουσίες των πολιτών στο έλεος των ταραξιών για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

(Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα)

1 σχόλιο:

Harry Paraskeva είπε...

Otan oi dimoskopiseis deixnoun 45% oti kaneis den kanei gia kybernisi tote o laos apaitei kati diaforetiko apo auto pou exei tora. To zitima einai na vrethei auto to kati.