Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Breaking News: άγνωστοι απήγαγαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό... (Νο 2)

... πάντα ήξερα ότι κρύβω μέσα μου ένα Φώσκολο... Μα, κυρίες και κύριοι, μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι ενώ η Ελλάδα βουλιάζει στον βάλτο μιας σοβαρής οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης ο Πρωθυπουργός είναι άφαντος. Καμιά πρωτοβουλία, κανένα σχέδιο, καμιά μέριμνα για το αύριο. Στον αυτόματο πιλότο η διακυβέρνηση της χώρας, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχτηκε και αποδεικνύεται καθημερινά ανίκανη να δώσει λύσεις στα προβλήματα του Έλληνα πολίτη. Και όχι μόνο αυτό, δυστυχώς. Στους κόλπους του κυβερνητικού σχήματος αναφύονται και συγκαλύπτονται σκάνδαλα, με κορυφαίο το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Σκάνδαλα, τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Οι κύριοι Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση, χωρίς να αισθανθούν όμως την ανάγκη να ομολογήσουν το πολιτικό τους σφάλμα. Και προσέξτε: παραιτήθηκαν. Δεν τους απέπεμψε ο Πρωθυπουργός. Τουναντίον, ο κ. Καραμανλής κάλυψε τον κ. Βουλγαράκη, με τη γνωστή δήλωσή του στη ΔΕΘ. Κάλυψε και τον κ. Ρουσόπουλο. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, τώρα με νέες καταθέσεις μαρτύρων ο κ. Καραμανλής φέρεται να είναικαι ο ίδιος προσωπικά εμπλεγμένος στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Η κοινοβουλευτική ομάδα της κυβερνώσας παράταξης μοιάζει καζάνι που βράζει, βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Οι γαλάζιοι "αντάρτες" βάλλουν πια τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή - και πολύ καλά κάνουν, γιατί υπέχει και ο ίδιος ευθύνες για τά σκάνδαλα και τη διαφθορά - και τορπιλίζουν τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για τη διαφαινόμενη διαδοχή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της παράταξης άρχισαν, με το θλιβερό αποτέλεσμα όλοι να βάλλουν εναντίον όλων μπας και σώσουν το τομάρι τους. Τίποτα δεν προχωρά πια: ούτε μεταρρυθμίσεις βλέπει ο πολίτης, ούτε αξιοκρατία, ούτε επανίδρυση του κράτους, ούτε ενίσχυση του εισοδήματός του, ούτε ελπίδα για το αύριο. Η κοινωνική αναλγησία του οικονομικού επιτελείου είναι πρωτοφανής: δίνει ο Γ. Αλογοσκούφης 28 εκ. στο τραπεζικό κατεστημένο και 28... φάσκελλα στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις του ελληνικού πληθυσμού. Το γκρίζο του χτες, έγινε το απόλυτο μαύρο του σήμερα και ποιος ξέρει τι μας περιμένει αύριο.

Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή; Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Ενώ η χώρα έχει εισέλθει στη δίνη της χειρότερης κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι ανίκανος να αναλάβει τα ηνία. Καλύπτει την προκλητικά τρυφηλή ζωή των υπουργών του και συγκαλύπτει σκάνδαλα. Έφτασε στο σημείο να παρέχει κάλυψη στην καλοστημένη προσπάθεια του Γιάννη Τραγάκη και της παρέας του για νόθευση του αποτελέσματος ψηφοφορίας στη βουλή. Κατάντημα για τον «σεμνό και ταπεινό» Πρωθυπουργό. Από τη μηδενική ανοχή, πέρασε στην απεριόριστη ανοχή και την ξεδιάντροπη συνενοχή. Αλήθεια, σκεφτήκατε καθόλου το «φαινόμενο» Κώστας Καραμανλής; Γιατί είναι τόσο αμήχανος ο Πρωθυπουργός; Γιατί αφήνει τις εξελίξεις να τον προσπερνούν; Γιατί εμφανίζεται ως ο «πολιτικός Βούδας», που δεν έχει άποψη και δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις; Επιτρέψατε μου να αναλύσω το «φαινόμενο» Κώστας Καραμανλής στηριζόμενος σε δυο άξονες.

Πρώτος άξονας: η ΝΔ και οι εσωκομματικές της ισορροπίες. Είναι πολύ καλά γνωστό σε όσους ασχολούνται έστω και επιδερμικά με την ανάλυση του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, ότι η ΝΔ είναι ένας κομματικός σχηματισμός με πολύ ευαίσθητες εσωτερικές ισορροπίες. Αποτελείται από πολύ ισχυρές «βαρονίες», οι οποίες ελέγχουν την κυβέρνηση, επιβάλλουν πρόσωπα και αποτελούν τροχοπέδη στις αποφάσεις του εκάστοτε προέδρου της ΝΔ, του οποίου κρίνουν το πολιτικό μέλλον. Ρωτάμε σήμερα γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κάνει κάτι, για να σταματήσει τον κατήφορο της ΝΔ. Ένα ριζικό ανασχηματισμό, για παράδειγμα, κάτι που θα του επιτρέψει να ελέγξει τη δημόσια πολιτική ατζέντα. Γιατί δεν κάνει κάτι; Γιατί δεν μπορεί! Είναι δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών της παράταξής του. Οι «βαρόνοι» του στέλνουν καθημερινά το μήνυμά τους. Και ξέρει ότι αυτοί είναι οι κριτές του εσωκομματικού του μέλλοντος. Χάρη σε αυτούς βρίσκεται στην προεδρία της παράταξής του. Και είναι, από αυτή την άποψη, λογικό να μην θέλει να δυσαρεστήσει τα «αφεντικά» του.

Δεύτερος άξονας: η απειρία του Κώστα Καραμανλή. Ποιος είναι πραγματικά ο Κώστας Καραμανλής, κυρίες και κύριοι; Είναι ο «θαρραλέος» στα λόγια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που γνωρίσαμε το 1997. Μόνο που τώρα είναι αρχηγός της κυβέρνησης και δεν πρέπει να αερολογεί, αλλά καλείται να πάρει αποφάσεις σημαντικές για τη χώρα μας. Ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ταίριαζε. Οι πρωθυπουργικές όμως ευθύνες είναι πολύ βαριές, για να τις σηκώσει ο κ. Καραμανλής. Βασικά αμέτοχος, δεν μπορεί καν να χαλιναγωγήσει τους υπουργούς του, πόσον μάλλον να χαράξει γραμμή στα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Θυμάστε κάποτε που ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη γνώμη του για τον Πρωθυπουργό είχε δηλώσει ότι «θα ήταν ένας καλός υφυπουργός»; Είναι η πρώτη φορά που είχε δίκαιο αυτός ο άνθρωπος. Έτσι είναι τα πράγματα. Γόνος μιας από τις πλέον διαπρεπείς πολιτικές οικογένειες αυτού του τόπου, ο κ. Καραμανλής, εκτός από το όνομα δεν έχει καμιά άλλη ηγετική ικανότητα. Δεν έχει θητεύσει σε καμιά κυβερνητική θέση. Δεν έχει γνώσεις περί της άσκησης πολιτικής. Δεν έχει πάρει κανένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην πολιτική του σταδιοδρομία, σε αντίθεση με όλους τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Και ξέρετε αλλιώς είναι να βλέπεις τα πράγματα από τη σκοπιά της αντιπολίτευσης και εντελώς διαφορετικό από την πλευρά της κυβέρνησης. Έμαθε να τα έχει όλα έτοιμα ο κ. Καραμανλής. Σπουδές σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της Αμερικής, χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσει, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει. Τα είχε όλα πληρωμένα. Και μετά βρήκε μια στρωμένη, ελέω θείου, πολιτική καριέρα. Και στην προεδρία της ΝΔ, ελέω θείου, ανέβηκε. Να πούμε αλήθειες. Τώρα, ως πρωθυπουργός, καλείται να λάβει αποφάσεις. Δεν είναι όλα έτοιμα. Έχει να αντιμετωπίσει διλήμματα, έκτακτα γεγονότα και απρόσμενες εξελίξεις. Η απειρία του, η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητά του, τον καθιστούν επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: