Καβγάς... αιωνίων σε επίπεδο νεολαίας
(Η σχετική ανάρτηση έχει ληφθεί από την εφημερίδα "Πολίτης")
Παλιές πληγές άνοιξε η συζήτηση για την καλλιέργεια της κουλτούρας της συμφιλίωσης ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ στα σχολεία, αλλά και η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας. Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε και στο μέτωπο της νεολαίας, σε μια αναβίωση της παραδοσιακής κόντρας ΕΔΟΝ - ΝΕΔΗΣΥ.
Η ΕΔΟΝ εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις "σκιαμαχίες και τις άνευ περιεχομένου αντιδράσεις κάποιων για τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία" και μίλησε για προσπάθεια να πληγεί το ΑΚΕΛ. Τα πυρά της ΕΔΟΝ στράφηκαν κατά του ΔΗΣΥ, τον οποίο επέκρινε για σειρά αντιφατικών δηλώσεων στελεχών του, εκκινώντας από τις προχθεσινές του προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ Χριστόφορου Φωκαΐδη. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε προσπάθεια του Νίκου Τορναρίτη να οικειοποιηθεί την ιδέα να καταστεί στόχος της Παιδείας η ειρηνική συμβίωση, στάθηκε στις "ακραίες αντιδράσεις" του βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, του Σωτήρη Σαμψών και της κίνησης καθηγητών "Αλλαγή", για να καταλήξει με τις υποστηρικτικές, προς τον υπουργό Παιδείας, δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη. Η ΕΔΟΝ χαρακτήρισε "βουτιά από το 2008 στο 1950" τις δηλώσεις του Χριστόφορου Φωκαΐδη, τονίζοντας ότι τα σύνδρομα περί ελληνικής ταυτότητας και παράδοσης δοκιμάστηκαν και απέτυχαν στις προεδρικές. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα επέκρινε τη ΝΕΔΗΣΥ για ταύτιση με "τις ακραίες αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και του ακροδεξιού Δράσις - ΚΕΣ". Μάλιστα έθεσε υπό κρίση την αντίληψη του ΔΗΣΥ για την ιστορική αλήθεια, ανασύροντας την αποκατάσταση των 62, την προσπάθεια εξαγνισμού του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ και την απόφαση της Κλαίρης Αγγελίδου επί υπουργίας Κληρίδη να στείλει μαθητές για "προσκύνημα" στο μνημείο του Γρίβα στη Λεμεσό. Η ΕΔΟΝ άφησε σαφώς να νοηθεί ότι κάποιοι φοβούνται την ιστορική αλήθεια, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα γεγονότα του 1974. "Είμαστε ικανοποιημένοι με το να μη γνωρίζουν οι μαθητές μας πώς φτάσαμε στην τραγωδία του '74; Είμαστε ικανοποιημένοι από την απουσία των μετέπειτα χρόνων και κυρίως τη συνομολόγηση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου από τον Πρόεδρο Μακάριο και τον Σπύρο Κυπριανού και οι οποίες αποτελούν πολιτική πυξίδα για τις επιδιώξεις μας σήμερα; Είναι δυνάμεις όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ ικανοποιημένες από αυτές τις ιστορικές στρεβλώσεις και δεν επιθυμούν οποιεσδήποτε αλλαγές;", έθεσε σειρά ερωτημάτων η ΕΔΟΝ.
Αντεπίθεση
Για προσέγγιση των πραγμάτων με όρους ψυχρού πολέμου κατηγόρησε την ΕΔΟΝ η ΝΕΔΗΣΥ. Η οργάνωση νεολαίας του ΔΗΣΥ εντόπισε ότι η ΕΔΟΝ απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός ότι οι πιο έντονες και ακραίες αντιδράσεις γύρω από τα ζητήματα που προέκυψαν στο χώρο της Παιδείας προήλθαν από τα συμπολιτευόμενα κόμματα. Αντ' αυτού, σημείωσε η ΝΕΔΗΣΥ, τα πυρά της ΕΔΟΝ στρέφονται εναντίον της και εναντίον του ΔΗΣΥ "που ως αντιπολίτευση, όπως όλη η κοινωνία αναγνωρίζει, τηρεί την πλέον υπεύθυνη στάση έναντι της Κυβέρνησης". Η ΝΕΔΗΣΥ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ακραίες τις θέσεις της ΕΔΟΝ. "Όσο ακραίες είναι οι απόψεις εθνικιστικών δυνάμεων που εκφράζονται ενάντια στην όποια αλλαγή, άλλο τόσο ακραίες είναι οι θέσεις της ΕΔΟΝ, η οποία θέλει, από ό,τι φαίνεται, να γράψει η ίδια την ιστορία. Εμείς επαναλαμβάνουμε πως την ιστορία την γράφουν οι ιστορικοί. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε την ΕΔΟΝ στο δρόμο της δημιουργίας όξυνσης, σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη ενότητα του εσωτερικού μας μετώπου. Αν οι κυβερνώντες δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό, θα φροντίσουμε εμείς να τους διευκολύνουμε", κατέληξε η ΝΕΔΗΣΥ.
Στου Παραδείσου τα κιτάπια...
-
▼
2008
(102)
- ► Δεκεμβρίου (14)
- ▼ Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (17)
- ► Ιανουαρίου (18)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου