Και φλουυυυυυπ να ‘σου ακόμα ένα διατροφικό σκάνδαλο. Αφλατοξίνες στο γάλα και στα τυροκομικά προϊόντα. Εντοπίστηκαν, λέει, πέραν του επιτρεπτού ορίου αφλατοξίνες και στις ζωοτροφές και άντε τώρα να τα συμμαζέψεις τα πράγματα. Πάντως και από αυτό το διατροφικό σκάνδαλο μπορούν να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτον: το χάλι των δημοσίων υπηρεσιών είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Κωλυσιεργία – όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων – των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας: την απόσυρση των ζωοτροφών την αποφάσισαν 20 μέρες μετά την αποκάλυψη του διατροφικού προβλήματος. Κυκεώνας δηλώσεων και αντιδηλώσεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του προαναφερθέντος υπουργείου, αλληλο-μαχαιρώματα για το ποιος υπέχει τις σοβαρότερες ευθύνες και ένας υπουργός (ο συντοπίτης μου κ. Πολυνείκης), ο οποίος αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, δηλώνοντας ανενημέρωτος για τις λεπτομέρειες του νέου διατροφικού σκανδάλου. By the way σε τούτην την υπόθεση ο Γριστόφκιας εν εμφανίστηκεν ακόμα!
Δεύτερον: οι καταναλωτές θα πληρώσουν και πλάι τη νύφη. Στο τέλος, κυρία μου, θα αναγκαστούμε να σπείρουμε… την Μακαρίου! Να ποτίζουμε τις καλλιέργειες εμείς τα Σαββατόβραδα, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο! Ποτέ πια μολυσμένες ζωοτροφές. Σε λίγο δεν θα μπορούμε να φάμε τίποτα με τόσα που βλέπουμε: νόσος των τρελών αγελάδων [όχι βοδινό], γρίπη των πτηνών [όχι κοτόπουλο], αφλατοξίνες [όχι γάλα και τυροκομικά προϊόντα]. Έτσι όπως γίναμε δεν θα με παραξένευε να βγει σε λίγες μέρες στο φως και καμιά υπόθεση μολυσμένου άρτου, να ‘ρθει να δέσει το κακό!
Τρίτον: από το αλαλούμ των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες αποδείχτηκαν ανίκανες να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, θυματοποιούνται συγκεκριμένοι μικροέμποροι. Όχι οι μεγάλοι, όχι τα καρτέλ, όχι τα μεγάλα πορτοφόλια. Όχι! Οι μικροέμποροι και οι παραγωγοί, που δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Και εγώ ρωτώ; Τι φταίει ο παραγωγός που αγόρασε ζωοτροφές, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ελεγχθεί κατά την είσοδό τους στην Κύπρο; Τις πταίει; Το κράτος. Αυτοί οι χαραμοφάηδες, οι οποίοι επέτρεψαν να εισέλθει στην Κύπρο η μολυσμένη παρτίδα των ζωοτροφών. Και μετά από όλα αυτά, καμία παραίτηση. Κανείς δεν φέρει ευθύνη και κανείς δεν έχει την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του. Σκάνδαλο είναι, θα το κουκουλώσουν και αυτό. Γνωστό το κόλπο: χαλάς το γάλα, δημιουργείς και ένα φορέα προστασίας του καταναλωτή. Φουντώνει η ακρίβεια, διατυμπανίζεις ότι ενίσχυσες, μόνος εσύ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Να κάνει τι, ρε λεβέντες; Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση: να παραχωρηθούν αντισταθμιστικά μέτρα και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.
Που θέλω να καταλήξω; Το νέο διατροφικό σκάνδαλο έρχεται να αποδείξει για άλλη μια φορά τη χαμηλή παραγωγική ικανότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Είναι απόλυτη ανάγκη η νέα κυβέρνηση να πάρει μέτρα εξυγίανσης της δημόσιας υπηρεσίας. Να την κάνει λειτουργικότερη (θεσμική θωράκιση, δομική αναδιάρθρωση, μικρό και ευέλικτο σχήμα, μείωση του κόστους της κλπ). Και αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος. Πρέπει όμως να αναληφθεί το όποιο πολιτικό κόστος για το καλό όλων μας.
Στου Παραδείσου τα κιτάπια...
-
▼
2008
(102)
- ► Δεκεμβρίου (14)
- ► Σεπτεμβρίου (4)
- ► Φεβρουαρίου (17)
- ► Ιανουαρίου (18)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου